Boşanma Davaları
Medeni hukuk kapsamında, tarafların irade beyanlarının uyuşması ve gerekli yasal şartların sağlanması halinde evlilik birliği kurulabilir. Süregelen zaman içinde taraflar bazı sebeplere dayanarak evlilik birliğini sonlandırmak isteyebilmektedir. Evlilikler, sürekli birlikte yaşama isteği ile kurulsa da çeşitli sebeplerle sona erdirilebilmektedir.
Türkiye’de yaşayan yabancı kimseler de, boşanma davası hususunda Türkiye’de görev icra eden avukatlardan hizmet alabilecektir. Bu hususta, avukatın Milletlerarası Özel Hukuk Mevzuatına hakim olması çok önemlidir. Zira, yabancı kimselere ilişkin spesifik düzenlemeler vardır. Herhangi bir boşanma avukatının bu sürece ilişkin hizmet vermesi yabancı vatandaşlıktaki kimseler için telafisi güç zararlar doğurabilecektir.
Tarafların evlilik birliğini sonlandırma kararı alması ile boşanma süreci başlamış olur.
Boşanma Avukatı
Boşanma davalarında, usul kuralları sıkı sıkıya uygulanır. Herhangi eksik veya yanlış bir işlem telafisi güç zararlar doğurabilecektir. Bu itibarla; boşanma alanında uzman bir avukata danışmak ve hukuki destek almak taraflar lehine sonuç doğuracaktır. Ekseriyetle; anlaşmalı boşanma davaları için, uzman bir avukata başvurulduğunda ivedilikle ve sorunsuz bir şekilde evlilik birliği sona erdirilebilecektir.
Çekişmeli Boşanma
Çekişmeli boşanma davaları, tarafların evlilik birliğinin sonlandırılması hususunda ve boşanmanın hukuki sonuçlarından bahisle karşılıklı bir mutabakata varamadığı hallerde gündeme gelmektedir. Aşağıda izah olunan boşanma sebepleri çekişmeli boşanma davalarının konusu olmaktadır.
Boşanma sebepleri Medeni Kanunu’da hükme bağlanmıştır. Bu sebepler genel ve özel olarak çeşitlendirilebilir. En yaygın boşanma sebeplerinden biri de evlilik birliğinin temelden sarsılmasıdır. Bunun yanı sıra, özel boşanma sebepleri şeklinde nitelendirilen haller de mevcuttur. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Boşanma Sebepleri
- Evlilik birliğinin sarsılması
- Aldatma (zina)
- Cana kast etme
- Onur kırıcı davranış
- Haysiyetsiz yaşam sürme
- Akıl hastalığı
- Terk
Anlaşmalı Boşanma
Taraflar karşılıklı irade beyanlarının uyuşması sonucu anlaşmalı olarak da boşanabileceklerdir. Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat gibi hususlarda fikir birliği çerçevesinde anlaşmaya vardığı davalardır. Bu dava türü, çekişmeli boşanma davasına göre daha kısa sürede daha az maliyetle çözüme ulaştırmaktadır. Öte yandan; usul ekonomisi ve adliyenin iş yükü açısından da büyük yarar söz konusudur.